Onko muoviviemärin sukitus järkevää?

17.12.2020

1970-1988 -luvun omakotitaloissa muoviviemäriputket välieristeessä eikä hiekassa

HT- muoviviemäriputkien ollessa omakotitalon lattian alla ei voi huokaista helpotuksesta. Moni uuden asunnon omistaja on havahtunut tähän omakotitaloon vakuutustarjouksia kysellen ja päätyneet pikaiseen sukitusremonttiin. Vakuutusyhtiöt eivät anna vakuutusta, jos viemäriputket on yli 40 vuotta vanhat. Päällimmäinen syy tähän on välieristeessä joko kokonaan tai osittain viedyt muoviviemäriputket. Tihkuttava viemäriputki ei valutakaan viemärinestettä hiekkaan, vaan välieristeeseen, johon kosteus jää ja alkaa muodostaa ”talon ominaishajua”. 

Muoviviemäriputkien lasittuminen ja muhviliitosten tiivisteet

1960- ja 1970-luvun alun PVC-materiaalista valmistettujen muoviviemäriputkien käyttöiäksi oikein asennettuina on arvioitu noin 40 vuotta, kun taas nykyisin valmistettujen muoviputkien käyttöikä voi hyvinkin olla yli 50 vuotta. Käyttöikä on kuitenkin suoraan verrannollinen muoviputkien asennukseen, käyttöön ja kunnossapitoon. (Lähde Uponor selvitys)

Vanhat muoviviemäriputket lasittuvat ja ovat erittäin hauraita, koska muoviputkissa käytetyt pehmittimet ovat haihtuneet ajan kuluessa. Lasittunut muoviviemäriputki saattaa rikkoutua hyvinkin pienestä mekaanisesta liikkeestä tai tärähdyksestä.

Muoviviemärin asentajana raksamies vai putkimies?

1970-luvun alussa ajateltiin, että valurautaputkien asennusliitokset vaativat todellista putkimiestä. Muoviviemäriputkien valmiiden asennusliitoksien ansiosta, viemärin asennus ajateltiin onnistuvan lähes keneltä vaan, kunhan muistaa laittaa riittävästi kaatoa. 

Myös muoviviemäriputken muhviliitoksessa käytetyn tiivisterenkaan pinta saattaa olla haurastunut. 70-80 -luvulla käytettiin hyvin yleisesti muoviputkien yhdistämiseen liukasteaineena mäntysuopaa tai mineraaliöljyä. Mineraaliöljy aiheuttaa kumitiivisteessä parissa vuosikymmenessä haurastumista, kun taas mäntysuoja olisi ollut hellävarainen tiivisteelle. Moottorisahan mineraaliöljyä oli jokaisella työmaalla, kun taas mäntysuopa saattoi unohtua keittiön allaskaappiin, kun sitä olisi tarvittu. 

Toinen yleinen asennustapa oli poistaa tiiviste ja liimata tankiitilla muoviputket toisiinsa. Liima-aineen kovettuminen ja haurastuminen aiheuttaa veden tihkumista. Mikäli putkien saumakohdissa on pienikin rako tiivisterengas on kulkeutunut pois omalta paikaltaan asennusvirheen seurauksena. Jos muoviputkien liitoskohdissa ei ole rakoja, asennusliitos on onnistunut tai se on liimattu.

1970-luvun muoviputkia ja sen kumitiivisteitä ei ole suuniteltu kestämään pyykin- ja astianpesukoneiden pesuaineita, sekä yli 60 asteista kuumaa vettä.

Muoviviemäriputkien valmistusta harjoitellaan

Upo-Muovi(Uponor) aloitti ensimmäisenä suomessa PVC-muoviviemäriputkien valmistuksen 1965. Valmistusmäärät olivat melko vähäisiä ennen vuotta 1968, jolloin muoviputket alkoivat viedä markkinaosuutta valurautaputkilta. PVC-muoviputkien huono kuuman veden kesto huomattiin 1970-luvun alkupuolella pyykin- ja astianpesukoneiden yleistyttyä. Uponal HT-putkistot tulivat markkinoille 1976. HT tulee sanoista High Temperature eli korkea lämmön kesto. Yleisesti ajatellaan tietyn vuosiluvun kohdalla tapahtuneen tuotevaihdokset, mutta todellisuudessa vanhoja varastoja on myyty pois vielä useamman vuoden ajan. Ympäri Suomea on havaittu PVC- ja Uponal HT-muoviputkien yhdistelmä asennuksia vielä 70-luvun loppupuolelle asti.

Muoviset lattiakaivotkin alkoivat yleistyä 1970-luvun alussa ja niiden valmistusmateriaalina käytettiin pääosin juuri PVC-muovia 80-luvulle asti. Lattiakaivot kannattaa vaihtaa uuteen pintaremontin tai viemäreiden saneerauksen yhteydessä.

 

Yhteenveto

Muoviviemäriputket kannattaa kuvauttaa alan erikoisosaajilla, jos viemäriputkien ikä on yli 30 vuotta. Pinttyneen lian alta on joskus vaikea saada todenmukaista arviota hiushalkeamista ja asennusvirheistä, jolloin viemärin pesu voi olla järkevää. Mikään ei ole inhottavampaa, kuin asennusvirheen aiheuttama piilevä vika, joka aiheuttaa tukkeutuessaan vesivahingon.

Muoviviemärin sukitus on järkevää tehdä, mikäli niiden ikä on yli 35 vuotta.  Käytännön kokemus muoviviemärien sukitustöissä on osoittanut asennusvirheiden paljoiden ja muoviputkien haurauden 70-luvun viemäreissä. Vakuutusyhtiöt puolestaan tuntevat yli 35 vuoden ikäisten muoviviemäreiden ongelmat. Monen vakuutusyhtiön korvausehdoissa on maininta viemäristön teknisen käyttöiän olevan maksimissaan 35 vuotta. Teoriassa muoviviemärit kestävät yli 35 vuotta, mutta riskikerroin kasvaa jyrkästi jokaista vuotta kohti.

Muoviputken muhvin tiivisteen paikaltaan irtoaminen virheellisen asennuksen seurauksena on aiheuttanut vesivahinkoja. (kts. Kuvan talo vm. 1976)

Omakotitalojen yli 40 vuotta vanhoissa UPONAL ja UPONYL-putkissa, havaittiin asennusvirheitä muoviviemäreiden liitoskohdissa joka kolmannessa.

-Lämpö Optimin selvitystyö 1970- luvun omakotitalojen muoviviemäreistä vuonna 2018

Tarttuuko sukitus muoviputkeen ja kestääkö se pitkään?

Muoviviemäristön sisään tehdään pesun jälkeen karhennus, jolloin sukka tarttuu siihen kiinni.  Karhennus tehdään käyttöiän maksimoinnin takia. Sukka on itsessään kantava ja saumaton, joten teoriassa ympärillä oleva muoviputki voitaisiin poistaa.

Boldan In-House Lining System -menetelmäsertifikaatin mukaisesti sukitetun muoviviemärin Eurofins Expert Services Oy:n testien mukaisesti arvioitu käyttöiäksi vähintään 40 vuotta.

Muoviviemäriputkissa on käytössä standardoitu menetelmä rengasjäykkyyden mittaamiseen. Siinä putkea litistetään ja mitataan tarvittava voima ja sen perusteella saadaan mitattua putken rengasjäykkyys.

Suomessakin on käytössä SN4- ja SN8-lujuusluokat. SN4 -lujuusluokan (4kN/m2) muoviviemäriputket ovat tarkoitettu kiinteistöjen sisäpuolisiin viemäröinteihin sekä kevyesti kuormitettuihin piha- ja viheralueille ja SN8 lujuusluokan (8kN/m2) putkia käytetään liikennealueilla, tierakentamisessa sekä muissa raskaammin kuormitetuissa kohteissa.

Rengasjäykkyydet testatuilla epoksihartseilla ovat erittäin hyvällä tasolla. Rengasjäykkyydet vaihtelevat 8,8kN/m2 – 15,59kN/m2 välillä epoksihartsista riippuen (seinämävahvuudet testatuilla putkilla 3,7 – 4,5mm).

Muoviviemärin sukitus on järkevin ja edullisin tapa korjata viemäristö.

Pyydä maksuton viemärikuvaus

Lähetä meille viestiä alla olevalla lomakkeella, niin otamme teihin mahdollisimman pian yhteyttä ja sovimme ajankohdan maksuttomalle viemärikuvaukselle markkinoiden parhaimmalla kuvaustekniikalla.

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Rekisteriseloste

Pyydä maksuton viemärikuvaus

Lähetä meille viestiä alla olevalla lomakkeella, niin otamme teihin mahdollisimman pian yhteyttä ja sovimme ajankohdan maksuttomalle viemärikuvaukselle markkinoiden parhaimmalla kuvaustekniikalla.

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Rekisteriseloste