Muoviviemäriputkien lasittuminen ja muhviliitoksen tiivisteet

1960- ja 1970-luvun alun PVC-materiaalista valmistettujen muoviviemäriputkien käyttöiäksi oikein asennettuina on arvioitu noin 40 vuotta, kun taas nykyisin valmistettujen muoviputkien käyttöikä voi hyvinkin olla yli 50 vuotta. Käyttöikä on kuitenkin suoraan verrannollinen muoviputkien asennukseen, käyttöön ja kunnossapitoon. (Lähde Uponor selvitys)

Vanhat muoviviemäriputket lasittuvat ja ovat erittäin hauraita, koska muoviputkissa käytetyt pehmittimet ovat haihtuneet ajan kuluessa. Lasittunut muoviviemäriputki saattaa rikkoutua hyvinkin pienestä mekaanisesta liikkeestä tai tärähdyksestä.

Muoviviemärin asentajana raksamies vai putkimies?

Myös muoviviemäriputken muhviliitoksessa käytetyn tiivisterenkaan pinta saattaa olla haurastunut. 70-80 -luvulla käytettiin hyvin yleisesti muoviputkien yhdistämiseen liukasteaineena mäntysuopaa tai mineraaliöljyä. Mineraaliöljy aiheuttaa kumitiivisteessä parissa vuosikymmenessä haurastumista, kun taas mäntysuoja olisi ollut hellävarainen tiivisteelle. Moottorisahan mineraaliöljyä oli jokaisella työmaalla, kun taas mäntysuopa saattoi unohtua keittiön allaskaappiin, kun sitä olisi tarvittu. 

Toinen yleinen asennustapa oli poistaa tiiviste ja liimata tankiitilla moviputket toisiinsa. Liima-aineen kovettuminen ja haurastuminen aiheuttaa veden tihkumista. Mikäli putkien saumakohdissa on pienikin rako tiivisterengas on kulkeutunut pois omalta paikaltaan asennusvirheen seurauksena. Jos muoviputkien liitoskohdissa ei ole rakoja, asennusliitos on onnistunut tai se on liimattu.

1970-luvun alussa ajateltiin, että valurautaputkien asennusliitokset vaativat todellista putkimiestä. Muoviviemäriputkien valmiiden asennusliitoksien ansiosta, viemärin asennus ajateltiin onnistuvan lähes keneltä vaan, kunhan muistaa laittaa riittävästi kaatoa. 

Muoviputken muhvin tiivisteen paikaltaan irtoaminen virheellisen asennuksen seurauksena on aiheuttanut vesivahinkoja. (kts. Kuvan talo vm. 1976)

Muoviviemäriputket kannattaa kuvauttaa alan erikoisosaajilla, jos viemäriputkien ikä on yli 30 vuotta. Pinttyneen lian alta on joskus vaikea saada todenmukaista arviota hiushalkeamista ja asennusvirheistä, jolloin viemärin pesu voi olla järkevää. Mikään ei ole inhottavampaa, kuin asennusvirheen aiheuttama vesivahinko.

Muoviviemärin sukitus on järkevää tehdä, mikäli niiden ikä on yli 40 vuotta.  Käytännön kokemus muoviviemärien sukitus töissä on osoittanut asennusvirheiden paljoiden ja muoviputkien haurauden 70-luvun viemäreissä. Vakuutusyhtiöt tuntevat yli 40 vuotiaiden muoviviemäreiden ongelmat,sillä moni vakuutusyhtiö ei korvaa vahingon sattuessa juuri mitään, jos viemäristön käyttöikä ylittää 35 vuotta.

Muoviputken muhvin tiivisteen paikaltaan irtoaminen virheellisen asennuksen seurauksena on aiheuttanut vesivahinkoja. (kts. Kuvan talo vm. 1976)

Omakotitalojen yli 40 vuotta vanhoissa UPONAL ja UPONYL-putkissa, havaittiin asennusvirheitä muoviviemäreiden liitoskohdissa joka kolmannessa.

-Lämpö Optimin selvitystyö 1970- luvun omakotitalojen muoviviemäreistä vuonna 2018

Tarttuuko sukitus muoviputkeen ja kestääkö se pitkään?

Muoviviemäristön sisään tehdään pesun jälkeen karhennus, jolloin sukka tarttuu siihen kiinni.  Karhennus tehdään käyttöiän maksimoinnin takia. Sukka on itsessään kantava ja saumaton, joten teoriassa ympärillä oleva muoviputki voitaisiin poistaa.

Boldan In-House Lining System -menetelmäsertifikaatin mukaisesti sukitetun muoviviemärin Eurofins Expert Services Oy:n testien mukaisesti arvioitu käyttöiäksi vähintään 40 vuotta.

Muoviviemäriputkissa on käytössä standardoitu menetelmä rengasjäykkyyden mittaamiseen. Siinä putkea litistetään ja mitataan tarvittava voima ja sen perusteella saadaan mitattua putken rengasjäykkyys.

Suomessakin on käytössä SN4- ja SN8-lujuusluokat. SN4 -lujuusluokan (4kN/m2) muoviviemäriputket ovat tarkoitettu kiinteistöjen sisäpuolisiin viemäröinteihin sekä kevyesti kuormitettuihin piha- ja viheralueille ja SN8 lujuusluokan (8kN/m2) putkia käytetään liikennealueilla, tierakentamisessa sekä muissa raskaammin kuormitetuissa kohteissa.

Rengasjäykkyydet testatuilla epoksihartseilla ovat erittäin hyvällä tasolla. Rengasjäykkyydet vaihtelevat 8,8kN/m2 – 15,59kN/m2 välillä epoksihartsista riippuen (seinämävahvuudet testatuilla putkilla 3,7 – 4,5mm). 

Muoviviemärin sukitus on järkevin ja edullisin tapa korjata viemäristö.

Pyydä maksuton viemärikuvaus

Lähetä meille viestiä alla olevalla lomakkeella, niin otamme teihin mahdollisimman pian yhteyttä ja sovimme ajankohdan maksuttomalle viemärikuvaukselle markkinoiden parhaimmalla kuvaustekniikalla.

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Rekisteriseloste