Vakuutusyhtiön kanta viemärin sukitukseen ja pinnoitukseen

12.3.2019

Viemärin sisäpuoliset saneerausmenetelmät yleistyivät 2000-luvun alkupuolella. Erilaiset ruiskuvalu- ja pinnoitusmenetelmät olivat ainoita mahdollisia saneerausmenetelmiä kerrostalon asuntojen sisäpuolisiin putkiin. Rungot sukitettiin ja haaralinjat ja pienemmät putket pinnoitettiin. Vakuutusyhtiöt suhtautuivat hyvin nuivasti vahinkojen korvauksiin, kun ensimmäiset viemäriongelmat tulivat jo muutaman vuoden päästä. 

Mikä vakuutus hyväksyy sukitukset?

Vakuutusyhtiö tarkistaa yrityksen voimassaolevat sertifioinnit ja laadunvarmennukset sertifikaattihaku.fi -palvelusta eli pelkkä sertifikaattitodistus ei riitä.

Vakuutusyhtiöillä on erilaiset käytännöt kuluttajille ja yrityksille. Taloyhtiöissä vakuutusyhtiöt eivät korvaa vahinkoja, jos sukituksen on tehnyt yritys, jolla ei ole voimassaolevaa menetelmäsertifikaattia. Omakotitaloissa linja ei ole niin raju, mutta ikävähennyksissä on suuriakin eroja.

OP vakuutus katsoo sukitetut putket kymmenen vuoden ikäisiksi ja Lähi-Tapiola 15 vuoden ikäisiksi, kun saneerauksen on tehnyt yritys, jolla on voimassa oleva menetelmä sertifiointi. Vakuutusyhtiöiden kannat ovat muokkautuneet vuosi vuodelta enemmän sukitusystävällisemmiksi vahinkohistorian ohjaamina.

”Jos viemäriputket on sukitettu 2023 merkataan se vakuutukseen putkiston valmistusvuodeksi 2023” – Jarno Kaitila If vakuutusyhtiöstä. 

Vakuutusyhtiöiden sopimusehdoissakin on paljon eroja. Osaa laskee vanhimpien putkien perusteella viemäristön iän, vaikka osa viemäriputkista olisi juuri uusittu. Tästäkin johtuen paikkakorjauksen eivät ole aina paras ratkaisu.

 

Viemärin pinnoituksen vaikutus vakuutuskorvaukseen

Pinnoittamalla vanhaa viemäriputkea ei saada uutta vastaavaksi, mutta käyttöikää voidaan pidentää. Tosin näissäkin löytyy merkittäviä eroavaisuuksia. If vakuutus suhtautuu positiivisimmin pinnoitukseen, mutta heidän laskelmissaan viemärin käyttöikä on huomattavasti muita lyhempi. If vakuutus katsoo vahinkotilanteessa pinnoitetun viemäriputken iäksi pinnoitusvuonna olevan 15 vuotta, joka vaikuttaa mahdollisen vuotovähennyksen määrään. 

70-80 -luvun rakennustyylissä muoviviemäriputket on viety välieristeessä, jolloin viemärineste ei valukkaan hiekkaan, vaan jää välieristeeseen muhimaan.  

Vakuutus voi korvata vesivanhingon, mutta ei vanhoja putkia

Monen vakuutusyhtiön korvausehdoissa on yksilöity hyvin tarkkaan korvattavat vesivahingot. Yhtäkkiä rikkoutuneen putkivaurion aiheuttamat vauriot korvataan yleisesti, kun taas hiljalleen pari kuukautta vuotanut putki saatetaan luokitella ”vanhaksi viaksi”. Viemärit ovat yleensä näitä hitaasti vuotavia putkia, siksi viemärivahinkoja korvataan hyvin harvoin varsinkin, jos kyseessä on 1970-1980- luvun omakotitalo. 70-80-luvun rakennustyylissä muoviviemäriputket on viety välieristeessä, jolloin viemärineste ei valukkaan hiekkaan, vaan jää välieristeeseen muhimaan. Laaja putkivakuutus voi korvata vauriot osittain, mutta hyvin yleinen korvauskäytäntö vakuutusyhtiöillä lähtee 3% ikävähennyskäytännöistä, jolloin yli 35 vuotta vanha muoviviemäriputkesta saatava korvauskin on omavastuiden jälkeen hyvin marginaalinen. Muoviviemäreiden vuotovahingot ovat yleisesti hyvin suuria, jos kyseessä on 1970-1980 -luvun talo, jossa on käytetty hienojakoista hiekkaa lattialaatan alla. Vesi ei vuodakkaan maaperään, vaan siirtää kosteutta kapilaarisesti ylöspäin kohti lattiaa, jolloin korjaustoimenpiteet ovat suuret.     

Pyydä maksuton viemärikuvaus

Lähetä meille viestiä alla olevalla lomakkeella, niin otamme teihin mahdollisimman pian yhteyttä ja sovimme ajankohdan maksuttomalle viemärikuvaukselle markkinoiden parhaimmalla kuvaustekniikalla.

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Rekisteriseloste

Pyydä maksuton viemärikuvaus

Lähetä meille viestiä alla olevalla lomakkeella, niin otamme teihin mahdollisimman pian yhteyttä ja sovimme ajankohdan maksuttomalle viemärikuvaukselle markkinoiden parhaimmalla kuvaustekniikalla.

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Rekisteriseloste