“Vakuutusyhtiö ei korvaa mitään viemärivahingon sattuessa, jos yrityksellä ei ole menetelmä-sertifikaattia..” onko näin?

Moni uutistoimisto on kirjoittanut mitä moninaisimpia artikkeleita miten kannattaa korjata viemäriputkia, mitä vakuutusyhtiöt korvaa vahingon sattuessa ja mitä ei. Tälläkin hetkellä netistä löytyy lehtijuttuja, jotka sisältävät virheellistä tietoa. Taustalla voi olla toimittajan tietämättömyys aiheeseen tai tarkoituksellinen.

Viemärin sisäpuoliset saneerausmenetelmät yleistyivät 2000-luvun alkupuolella. Työkalut kehittyivät ja esim. viemärikameroiden led- teknologia mahdollisti kuvaamisen alle 100mm putkiin. Erilaiset ruiskuvalu- ja pinnoitusmenetelmät olivat ainoita mahdollisia saneerausmenetelmiä kerrostalon asuntojen sisäpuolisiin putkiin. Rungot sukitettiin ja haaralinjat ja pienemmät putket pinnoitettiin. Vakuutusyhtiöt suhtautuivat hyvin nuivasti vahinkojen korvauksiin, kun ensimmäiset viemäriongelmat tulivat jo muutaman vuoden päästä. Vakuutus ei siis korvaa vahingon sattuessa kaikkea, koska vanhojen putkien ikävähennykset ovat merkittäviä.

Sertifioidut menetelmät ja -materiaalit

Monet valtakunnalliset suuret viemärin sukitus yritykset ovat testauttaneet tuotteitaan ja menetelmiään Eurofins Expert Services Oy:ssä(entinen VTT Expert Service) ja hakeneet sertifiointeja. Laajin näistä on Boldan In-House Lining System -menetelmäsertifikaatti, joka kattaa kaikki viemärisaneerauksessa käytetyt materiaalit ja tarvikkeet. Lämpö Optimille lisenssi menetelmäsertifikaatin käyttöön.

Kuka hyväksyy sukitukset ja kuka ei?

Vakuutusyhtiöillä on erilaiset käytännöt kuluttajille ja yrityksille. Taloyhtiöissä vakuutusyhtiöt eivät korvaa vahinkoja, jos sukituksen on tehnyt yritys, jolla ei ole voimassaolevaa menetelmäsertifikaattia. Omakotitaloissa linja ei ole niin raju, mutta ikävähennyksissä on eroja.

OP vakuutus katsoo sukitetut putket kymmenen vuoden ikäisiksi ja Lähi-Tapiola 15 vuoden ikäisiksi, kun saneerauksen on tehnyt yritys, jolla on voimassa oleva menetelmä sertifiointi. Vakuutusyhtiöiden kannat ovat muokkautuneet vuosi vuodelta enemmän sukitusystävällisemmiksi vahinkohistorian ohjaamina.

 

“Jos viemäriputket on sukitettu 2019 merkataan se vakuutukseen putkiston valmistusvuodeksi 2019.” – Jarno Kaitila If vakuutusyhtiöstä. 

Viemärin pinnoituksen vaikutus vakuutuskorvaukseen.

Pinnoittamalla vanhaa viemäriputkea ei saada uutta vastaavaksi, mutta käyttöikää voidaan huomattavasti pidentää. Vahinkotilanteessa pinnoitetun viemäriputken iäksi katsotaan pinnoitusvuonna olevan 15 vuotta, joka vaikuttaa mahdollisen vuotovähennyksen määrään.

 

Esimerkiksi vuonna 1970 asennettu putkisto on korjattu pinnoittamalla vuonna 2005. Vuonna 2015 tapahtuu vuotovahinko ja putkiston iäksi lasketaan tässä tilanteessa 25 vuotta. Näin ollen vahingosta ei tehdä vuotovähennystä, kun putken laskennallinen ikä on alle 30 vuotta.

Pyydä maksuton viemärikuvaus

Lähetä meille viestiä alla olevalla lomakkeella, niin otamme teihin mahdollisimman pian yhteyttä ja sovimme ajankohdan maksuttomalle viemärikuvaukselle markkinoiden parhaimmalla kuvaustekniikalla.

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Rekisteriseloste