Viemärin tuuletusputken sukitus vai alipaineventtiili tilalle?

8.9.2021

Rakennuksessa pitää olla vähintään yksi ulkoilmaan johtava tuuletusviemäri.

– Ympäristö ministeriön asetus rakennusten vesi- ja viemärilaitteistosta 1.1.2018.

 

Viemärin tuuletusputki haarautuu yleensä päättyvästä wc-istuimen viemäriliitännästä ja jonka toinen pää sijaitsee tyypillisesti katolla. Sen tehtävä on tasata viemärijärjestelmässä syntyvää yli- ja alipainetta. Tuuletusputken toinen tehtävä on tuulettaa viemäriä, ettei sinne synny terveydelle haitallisia kaasuja.

Talvisin monella omakotitalo asujalla vanha viemäri tuoksahtelee altaista ja lattiakaivoista. Haurastunut tiiviste saattaa tupsautella hajuja huonetilaan tai rakenteisiin. Syyllinen löytyy yleensä tukkeutuneesta tuuletusviemäristä tai sen puutteesta. Viemäristä nousee kostea lämmin vesihöyry kohti tuuletusputken päätä, jolloin kohdatessaan kylmän pakkasilman vesihöyry tiivistyy vedeksi putken seinämille. Eristämätön tuuletusputki aiheuttaa veden jäätymisen putken seinämille.  Toinen syy on yleensä sadehattu, jolloin vesihöyry ei pääse vapaasti haihtumaan ilmaan. Muutama pakkaspäivä voi aiheuttaa putken jäätymisen umpeen. Tämä on selvästi havaittavissa vanhemmilla omakotitalo- asuinalueilla talvisin, jolloin talojen ja kaupungin viemärit ovat ylipaineisia, viemärit tuoksahtelevat ja vetävät huonosti.

Osa syyllinen on myös alipaineventtiilien asennus tuuletusputken sijaan. Alipaineventtiili antaa viemäriputkeen korvausilmaa, jos syntyy alipainetta, mutta ylipainetta alipaineventtiili ei päästä ulos. Tällöin viemäriputkessa syntyvä ylipaine yhdessä pistävää viemärikaasua on sellainen yhdistelmä, ettei sitä haluaisi kenenkään kotiin. Alipaineen venttiilinä on kuminen läppä, joka toimii painovoimaisesti, sen toimintavarmuus ei ole sataprosettinen.

 

Miksi viemärin tuuletusputken saneeraus?

Muoviviemäriputkissa tiiveys on tiivisteen varassa. Useita tuuletusputken aiheuttamia vesivahinkoja on aiheutunut juuri putken sisään kondensoitunut vesi. Erityisesti silloin, kun muoviputki liitos on tehty muhviliitos vastavirtaan päin, silloin putken pitävyys on täydellisesti tiivisteen varassa.

Valurautaputkissa tuuletusviemärinä on käytetty yleisesti kevyempää 4mm valurautaa, joka ei ole läheskään yhtä kestävää kuin talon muut valurauta viemärit. Heikompilaatuisesta putkesta on irronnut syöpymisen sivutuotteena valurauta hilettä, joka tippuessaan kerääntyy ensimmäiseen mutkakohtaan aiheuttaen tukkeutumista.

Viemärin tuuletusputken saneeraamatta jättäminen todellinen riski lähivuosina.

 

Rakennusmääräyksistä poikkeaminen vakuutusyhtiön ansa?

Viemärin tuuletusputken sukittamatta jättäminen tai sen umpeen sukittaminen kuulostaa helpolta ja halvalta. Kustannuksia tuuletusputken sukituksesta syntyy 450€ – 1200€ riippuen putken koon muutoksista, pituuksista ja puhdistuksen tarpeesta. Saneeraamisen päätöksen hetkellä mieli voi helposti suuntautua halpaan ratkaisuun.

Vakuutusyhtiöiden sopimusehdoissa löytyy yleensä kohta, jossa todetaan vakuutettavien putkien olevan niin vanha kuin järjestelmässä vanhin oleva putki. Siksikin putkea ei kannata ottaa käyttöön poraamalla reikää sukitettuun tuuletusviemärin haarakohtaan.  Tuuletusputken umpeen sukittaminen voi taas aiheuttaa epäsuoria vaikutuksia tukkeutumisiin ja veto-ongelmiin. Rakennusmääräyksistä poikkeaminen voi tulla kalliiksi, jos muutoksen seurauksena aiheutuu vaurioita.

 

Yhteenveto

Kallilta tuntuva tuuletusputken saneeraus sukitusurakan yhteydessä on huomattavan halvempi kuin erikseen toteutettuna joskus myöhemmin. Jälkikäteen tuuletusputken puhdistus ja sukituksen kovettumisen odottelemiset vie tehokasta työaikaa asennusyksiköltä, joten sen hinnaksi voi tulla useampi tuhat euroa.  Jos viemärit eivät ole koskaan ennenkään tuoksahtaneet ei kannata lähteä muuttamaan järjestelmää rakennusmääräysten vastaiseksi. Alipaineventtiili on tarkoitettu yksittäisen linjan alipaineen tasaukseen ei koko viemärijärjestelmän paineentasaukseen.

Pyydä maksuton viemärikuvaus

Lähetä meille viestiä alla olevalla lomakkeella, niin otamme teihin mahdollisimman pian yhteyttä ja sovimme ajankohdan maksuttomalle viemärikuvaukselle markkinoiden parhaimmalla kuvaustekniikalla.

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Rekisteriseloste