Viemäri tukossa? – 5 parasta ohjetta viemärin avauksiin

27.5.2021

 

 . 1. Tee-se-itse – viemärin avaajat

Itse tehtyjä viemärin avaajia ei ole laajasti testattu. Se että kaverilla on toiminut ei välttämättä toimi itsellä. Esimerkiksi mangaani ja kalkkipitoinen porakaivovesi saattaa tehdä temput ammattilaisenkin tekemille tehokkaammille viemärin avausaineille.

Tee-se -itse aineita annostellaan tyypillisesti varalta hieman ohjearvoja runsaammin ja unohdetaan kuumalla vedellä huuhtomiset, jolloin avausaineet kovettuvat putkistoon aiheuttaen viemärin tukkeutumisen.

Ohje: Jos kuitenkin käytät tee-se-itse aineita, annostele tarkasti ohjeiden mukaisesti ja huuhdo putkisto useampi minuutti kuumalla vedellä.

2. Viemärin avaaja rakeet

Viemäriavaaja rakeiden annostelu suoraan viemäriin voi aiheuttaa niiden keräntymisen mutkakohtiin hajulukoissa ja viemäriputkissa. Kerääntyessä mutka kohtiin ne voivat aiheuttaa mangaani- ja kalkkisen veden yhteiskäytössä kovettumisreaktion, jonka seurauksena on viemäritukos. Viemärin avausaine rakeet reagoivat eloperäisen aineen kanssa.

Ohje: Annostele viemärin avausaineen rakeet tarkasti ohjeiden mukaisesti ja huuhdo putkisto useampi minuutti kuumalla vedellä.

3. Altaiden vesi- eli hajulukot voivat olla tukossa

Hajulukot ovat altaiden alapuolella sijaitsevia putki, joilla tehdään hajulukko viemärikaasuille. Altaiden hajulukkoihin kerääntyy käsirasvoista paistinpannun rasvoihin, jotka aiheuttavat veimäriin tukkeumia ja veto-ongelmia.

Ohje: Ota kännykkäkameralla kuva hajulukosta ennen irroitusta, jotta takaisin asennus hoituu samalla tavalla. Irroita osat toisistaan ja puhdista mekaanisesti esim. pulloharjalla. Asenna hajulukot takaisin tee vesitesti: Laita tulppa altaaseen ja täytä se vedellä. Vedä tulppa irti ja tarkkaile hajulukon liitoksia. Suuri määrä vettä tekee hetkellisen paineen liitoksiin, joten liitosten pitävyys tulee tarkasttua samalla. Jos mikään liitos ei vuoda, puhdistustyö on onnistunut. Voit myös pyydä ammattilaista puhdistamaan tai uusimaan hajulukot puolestasi. Mikäli hajulukot ovat yli 20 vuotta vanhat kannattaa ne päivittää uusiin. Kovettuneet kumitiivisteet voivat jäädä vuotamaan takaisin asennuksen jälkeen, sillä tiivisteet harvoin asettuvat millilleen samoille paikoille.

4. Lattiakaivo on tukossa tai vetää huonosti

Ohje: Poista lattiakaivon kansi ja irroita hajulukko. Jos lattiakaivon hajulukon takana on kertynyt hiustukkoja poista ne. Laita hajulukko takaisin ja paina huolella pohjaan, jotta siitä tulee kaasutiivis. Lisää vettä lattiakaivoon, jotta syntyy hajulukko viemärikaasuille.

5. Viemäri ei vain vedä

Jos viemäri ei vieläkään vedä ja edellä mainitut kotikonstit eivät toimi, putket kannattaa kuvauttaa alan ammattilaisella. Suomalaisittain on ymmärrettävää, että pitää itse selviytyä, mutta aina se ei ole järkevää.

Esim. Viemärirasseilla avaukset ilman viemärikameraa on riskialtista puuhaa, kun ei olla varmoja missä mutkassa ollaan vai menikö rassi itsensä ympäri. Vanha muoviputki lasittuessaan halkeaa pienestäkin mekaanisesta iskusta. Hauras valurautainen putki pysyy vuotamattomana vain ruosteen ja rasvan seurauksena, joten onko järkevää rassata kotikonstein putkia auki?

5- vinkkiä parempaan viemärin toimintaan

 

1. Altaiden putket pysyy puhtaina

Vinkki: Kerran kuukaudessa täytä allas kuumalla vedellä ja vedä pohjatulppa. Tällöin putkeen menee runsaammin vettä ja se huuhtelee rasva jämät putken seinämiltä ennenkuin ne kovettuvat. Tulpan vetämisen jälkeen tarkkaile hajulukkoa allaskaapista, ettei se vuoda. Suuri määrä vettä tekee hetkellisen paineen liitoksiin, jolloin tulee samalla tarkistettua hajulukojen pitävyys.

2. Lattiakaivot vetävät hyvin

Vinkki: joka toinen kuukausi irroita lattiakaivon kansi, hajulukko ja puhdista ne. Täytä ämpäri kuumalla vedellä ja kaada vesi lattiakaivoon. Näin putki huuhtoutuu ja pysyy puhtaana.

3. Käyttämätön lattiakaivo ei haise

Vinkki: Vesi tekee lattiakaivossa hajulukon. Tilkka ruokaöljyä tekee kalvon veden pintaan, joten vesi ei pääse haihtumaan lattiakaivosta aiheuttamaan hajuhaittaa.

4. Pääviemäri ei mene tukkoon

Vinkki: Kaksoishuuhtelu wc -istuimien isohuuhtelua kannattaa käyttää aina, kun laittaa paperia. Isohuuhtelun tarkoitus on tuottaa riittävä määrä vettä, jolloin viemäritavara nousee vesipatjan päälle kuljettaen sen kaivoon asti. Putkiston ollessa yli 30 vuotta vanha se kannattaa kuvauttaa alan ammattilaisella ja tarvittaessa pestä viemäristö harjapesurilla. Ennalta ehkäisyllä voidaan säästää tuhansia euroja, eikä rakenteita tarvitse purkaa.

5. Viemärin tuuletusputki toimii oikein.

Vinkki: Rakennusmääräyksenkin mukaan viemärin tuuletusputkissa ei saa olla sadehattuja, sillä talven pakkasissa putken jäätyessä umpeen viemärissä paine ei tasaannu. Näin voi syntyä viemärin vedon ongelmia tai haju haittoja. Putken eristys yläpohjarakenteissakin ehkäisee jäätymistä. Jäätyneen putken saa auki kaatamalla tuuletusputkeen kuumaa vettä. Huomioi kuitenkin vanhat muoviviemärit, joihin ei saa kaataa yli + 60 asteista vettä!

Toni Pajala

viemäriasiantuntija

044 986 8400
toni.pajala@sukitukset.fi

Pyydä maksuton viemärikuvaus

Lähetä meille viestiä alla olevalla lomakkeella, niin otamme teihin mahdollisimman pian yhteyttä ja sovimme ajankohdan maksuttomalle viemärikuvaukselle markkinoiden parhaimmalla kuvaustekniikalla.

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Rekisteriseloste

Pyydä maksuton viemärikuvaus

Lähetä meille viestiä alla olevalla lomakkeella, niin otamme teihin mahdollisimman pian yhteyttä ja sovimme ajankohdan maksuttomalle viemärikuvaukselle markkinoiden parhaimmalla kuvaustekniikalla.

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Rekisteriseloste