Putkenavausaine voi aiheuttaa tukoksen keittiön viemärissä

4.5.2021

Keittiön viemärin vetäessä huonosti turvaudutaan helposti putken avaajiin, joita käytetään hyvin monesti väärin. Viemärin avausaineen kohdatessa eloperäisen aineen, se aiheuttaa reagoidessaan aineen puuroutumisen. Avausaineen kohdatessa hyvin vähän eloperäistä ja voi tapahtua päinvastainen reaktio – kovettuminen. 

Kuumalla vedellä huuhtominen on paras viemärin avausaine.

Viemärin avaajat eli viemärin avausaineet

Huonosti toimivaan viemäriin viemärin avausaineet antavat usein ensiavun oikein käytettynä. Monen viemärin avausaineiden valmistajien purkkien kyljessä lukee teksti: “Laita viemärin avaajaa puoli pullollista/-purkillista, mikäli tukkeuma on suuri.” Sinänsä viattomalta kuulostava teksti voi olla osa tekijä viemärin tukeutumiselle. Viemärin avausaineita ja -rakeita annostellaa varalta vähän enenmmänkin, mitä purkkien kyljissä lukee, jotta saataisiin paras mahdollinen vaikutus. Juuri tälläinen varomaton käyttö aiheuttaa viemäri avaajan kovettumisen, joka pahentaa vain tilannetta. 

 

Mahdollisia syitä viemärin tukoksien syntyyn

Tukkeumia on havaittu viemäri alan keskuudessa paljon ja niitä on puhdistettu viemäreistä jo vuosia selvittämättä mistä nämä kertymät johtuvat. Osa selitys voi olla syy-seuraamusta kalkkisen veden kanssa. Myös veden korkea mangaanipitoisuus voi olla edistämässä nopeaa kovettumista yhdessä viemäriavaajien kanssa. Tyypillinen tapaus tukkeutumisesta on keittiöviemärin pitkä vaakaosuus, jonka jälkeen mutkia. Toinen tyypillinen ongelma on keittiön alkuperäisen paikan siirtyminen, jolloin putkeen on tehty muutama lisämutka ja vaakaosuus huonolla kaadolla. 

Eräs eläkkeeellä oleva kemisti oli tehnyt kokeidensa päätteeksi natriumhydroksidi liuosta. Arkikielessä lipeeliuosta eli sitä vanhan ajan viemärin avaus ainetta, jota ei ole laimennettu. Kotia tullessaan hän oli kaatanut sen 90-luvun talonsa keittiön viemäriin ja huudellut sen runsaalla vedellä. Viemäri oli alkanut toimimaan erinomaisesti sen jälkeen. Kului muutama kuukausi, jonka jälkeen havaittiin parketin turpoamista keittiön ja olohuoneen välisen seinän läheisyydestä. Vakuutusyhtiön tarkastuksien jälkeen todettiin vahingon syyksi keittiön viemärin hajulukkojen vuotaminen lattiarakenteisiin. Viemärin pesussa putkiston seinämiltä ja katto-osuudelta poistettiin vaaleata jänkkiä likakovettumaa eli juuri samanlaista ainekoostumaa kuin viemäriavaaja-aineista syntyy niiden kovettuessaan.  

Paistinpannun rasvat jämähtävät keittiön viemärissä juuri niihin huonoihin laskukohtiin ja mutkiin.

Monen vesilaitoksen etusivulla on huutomerkein maininta, ettei viemäri ole roskis. Ajatus siitä, että se on kaupungin ongelma ei ole aina kovin kauaskantoinen ajatus. Hiukset ja koirankarvat kerääntyvät lattiakaivojen vaaka-osuuksille. Paistinpannun rasvat jämähtävät keittiön viemärissä juuri niihin huonoihin laskukohtiin ja mutkiin. Uusien wc-istuimien tehdasasetuksien minimaalinen veden tuottomäärä ei jaksa kuljettaa tavaraa putkistossa eteenpäin, jos putkisto on tehty hyvän käytänön vastaisesti eli huonot kaadot ja jyrkät mutkat. 

Astianpesukoneet tukkeumien osa-auheuttajina?

Keittiöviemäreiden tukkeumien osa-aiheuttajina voi olla myös astianpesukoneiden muovipäällysteiset pesutabletit. Astioiden pesu astianpesukoneilla yli 60 asteisena ei aiheuta ainakaan suojamuovin kovettumista astianpesukkoneiden poistoputkistoon kysyttäessä pesukonehuoltoliikkeestä, mutta veden jäähtyessä viemäriputkissa ne jämähtää matkalle. Kodinkonehuoltoliikkeiden havainto muovipäällysteisien pesuainetablettien aiheuttamista pesukoneiden vaurioista pestäessä viileän veden pesuohjelmilla on ollut jo pitkään selvä. 

 

Yhteenveto

Liian vähäinen veden käyttö aiheuttaa putkiston liettymisen, jonka takia putkistoja pitää puhdistuttaa aika-ajoin alan ammattilaisilla. Viemärin avausaineiden käyttöä kannattaa harkita tarkkaan, sillä kukaan ainevalmistaja ei vastaa virhekäytöistä, vaikka olisit noudattanut ohjeita sanatarkasti. Putkistoista aiheutuvat vauriot ja tukkeutumisiin on hyvä suhtautua ennalta ehkäisevästi. Viemäriputket kannattaa kuvauttaa alan erikoisosaajilla, jos putkien toiminnassa on havaittu jotain tavallisesta poikkeavaa, huono vetävyys, kurlutus tai jatkuva haju. Myös yli 30 vuotta vanhat viemärit kannattaa kuvauttaa, sillä muovikaan ei ole ikuista.

Pyydä maksuton viemärikuvaus

Lähetä meille viestiä alla olevalla lomakkeella, niin otamme teihin mahdollisimman pian yhteyttä ja sovimme ajankohdan maksuttomalle viemärikuvaukselle markkinoiden parhaimmalla kuvaustekniikalla.

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Rekisteriseloste

Pyydä maksuton viemärikuvaus

Lähetä meille viestiä alla olevalla lomakkeella, niin otamme teihin mahdollisimman pian yhteyttä ja sovimme ajankohdan maksuttomalle viemärikuvaukselle markkinoiden parhaimmalla kuvaustekniikalla.

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Rekisteriseloste