Usein kysyttyä aurinkopaneeleista

Kaikki, mitä olet halunnut tietää aurinkopaneeleista omakotitaloon.

Kuka saa asentaa aurinkopaneeleita?

Aurinkopaneeleita saa asentaa paikoilleen kuka vaan, mutta sähkötyöt kuuluu sähkötöiden ammattilaiselle. Sähkötyöt on luvanvaraista työtä ja rekisteriä ylläpitää Turvallisuus- ja kemikaalivirasto TUKES.

Mitä kilowattitunti on?

Kilowattitunti on sähkön kulutuksen tai käytön mittaustapa. Sähkölaitteen tyyppikilpitarrassa on ilmoitettu maksimi teho, jonka laite voi kuluttaa. Kun laitetta käytetään maksimiteholla tunti muodostuu kilowattitunti(kWh). Esim. Kahvinkeitin moccamaster kuluttaa 1500W hetkellisesti eli tunnin käytöllä 1500Wh(1,5kWh). Vartin käytöllä neljänneksen tuosta 0,25 x 1,5kWh = 0,375kWh.

Mikä on sähkön siirtohinta ja mistä se koostuu?

Jokaisesta kilowattitunnnista(kWh) maksetaan siirtomaksu ja verot. Esim. Sähkön siirtoyhtiö Elenian alueella siirto maksaa 5,62snt/kWh ja verot 2,79snt/kWh. Yhteensä 8,41snt/kWh + sähkön hinta maksetaan jokaisesta käytetystä kilowattitunnista.

Miten sähköä voi käyttää ensisijaisesti itse ja vasta sitten myyntiin?

Sähkön siirtoyhtiön omistama etäluettava mittari sijaitsee sähköpääkeskuksessa, joka mittaa tulevaa ja lähtevää sähköä. Jos aurinkopaneelit tuottavat 5kWh sähköä aikana ja itse käyttää 2kWh tunnin aikana mittari netottaa sen 5kWh – 2 kWh = 3kWh ylijäämää. Jos taas saman tunnin aikana paneelit tuottaa 2kWh ja itse käyttää 2kWh mittari laskee sen nollaksi, jolloin tuottoa ei ole eikä kulutusta. 

Paljonko maksaa aurinkopaneelin kilowattitunti hinta?

Omakotitalon aurinkopaneelien neliöhinnan laskeminen on keskisuurissa järjestelmissä tyypillinen laskentatapa. Omakotitaloissa sähkötyöt työllistää 3-12 tuntia riippuen missä ja millainen on sähkökeskus ja mihin invertteri ja paneelit asennetaan. Tällöin paneelijärjestelmän kilowatti tunti voi vaihdella useammallakin sadalla eurolla, kuitenkin hinta asemoituu 950-1900€ väliin

Mitä aurinkopaneelit maksaa?

Omakotitalon aurinkopaneelijärjestelmä maksaa tyypillisesti 4500–11000 euroa. Hinta riippuu monesta tekijästä, kuten aurinkopaneelien määrästä, invertterin koosta, asennuspaikasta ja sähkötöiden määrästä.

Pörssisähkö on alhaalla kannattaako aurinkopaneelien hankinta?

Lähivuosina olemme sähkön riittävyyden kanssa saantiongelmien keskellä aika-ajoin loppukesästä ja talvella vaikkakin tuulivoima Suomessakin on merkittävässä kasvussa. Tästä johtuen sähkön hinta tulee rauhoittumaan tulevina vuosina – toivottavasti. Liikenteen sähköistyessä sähkön siirtoyhtiöt joutuvat vahvistamaan muuntaja- ja kaapeliverkkoa, jotta lainmukainen jakeluvelvoite täyttyy. Näin ollen sähkön siirto tulee kasvamaan salakavalasti lähitulevaisuudessa, jolloin pientuottajiin se ei tule niin merkittävästi vaikuttamaan, kun oman tuotannon tuottaessa sähkön siirrosta ei tule kulua.

Kuinka paljon paneelit kestää lunta?

Aurinkosähkösuunnittelussa tähän on olemassa kuormituskaavoja, joilla voidaan määritellä hyvinkin tarkasti maksimikuormat. Lumen kerääntyessä paneeleiden päälle ne hyvin harvoin rikkoutuvat. Paneelit on kiinnitetty kiskoihin ja kiskot puolestaan kannakkeilla kattoon. Kannakkeiden irtoaminen kiinnityksestään on suurempi riski. Paneeleiden kiinnitysjärjestelmillä voidaan ennaltaehkäistä monia lumikuormien vaurioita. Esim. tiilikatto ei kestä suuria pistekuormia, joten valmistajan suosittama harva kannakeväli paneelijärjestelmässä voi olla syy kattotiilien hajoamiseen. Lähtökohtaisesti kiinteistön omistajan vastuulla on lumenpudotus.

Mihin aurinkopaneelit kannattaa sijoittaa?

Asennussuunnittelussa otetaan huomioon sää kuormat ja maksimaalinen tuotto. Aurinkopaneelit tulisi sijoittaa alle metri harjan tuntumaan, jotta paneeleista ei tulisi lumiesteitä. Liian lähelle räystästäkään paneeleita ei voi sijoittaa, ettei mahdollinen paannejää riko paneeleita. Läpiviennit voivat aiheuttaa varjostumia, jonka seurauksena maksimaalisiin vuosituottoihin ei päästä. Aurinkopaneeleiden sijoittelussa kannattaa kääntyä Lämpö Optimin kokeneen aurinkopaneelijärjestelmien suunitteluun, ennen laajaa tarjouspyyntökierrosta.

Mihin aurinkoinvertteri eli vaihtosuuntaaja kannattaa sijoittaa?

Aurinkoinvertteri kannattaa sijoittaa lähtökohtaisesti ulos paloturvallisuuden ja kokonaishyötysuhteen näkökulmasta. Aurinkopaneeleiden tuottaessa hyvin invertteri alkaa muuttaa tasasähköä vaihtosähköksi aiheuttaen muuntajassa lämpenemisen. Lämpötilan kohoamisen seurauksena invertteri alkaa tuottamaan hukkalämpöä pienen patterin verran. Huonon tuulettuvuuden seurauksena invertteri alkaa rajoittaa tehoa ylikuumenemisen estämiseksi. Ulkona varjossa on harvoin jatkuvasti 25 asteen lämpötilaa, joten invertterin vuosihyötysuhde on parhain ulkotiloissa. Sisälle asennettaessa joudutaan puhkomaan reikiä seinään johtoreittien varalle, sekä asentamaan lisä turvakytkimiä vikatilanteiden varalle.

Kuka ostaa aurinkopaneeleista tulevan ylijäämäsähkön?

Sähkö ostaa lähes kaikki sähköä myyvät yritykset riippumatta siitä mistä ostaa sähkön. Ylijäämäsähkö kannattaa ottaa tuntisähköön perustuvana, sillä päiväs aikaan sähkö on kalleinta ja juuri tuolloin aurinkopaneelit tuottavat sähköä.

Kuka tekee verkonliityntäilmoituksen?

Sähköurakoitsijana Lämpö Optimi tekee pientuotantolaitteistosta verkonliityntäilmoituksen sähkön siirtoyhtiölle, joka luo käsittelyn yhteydessä uuden käyttöpaikkatunnuksen.

Kenelle ylijäämäsähkö myydään?

Aurinkopaneeleiden ylijäämäsähkön voi myydä omalle sähkönmyyjälle tai jollekkin toiselle. Aurinkosähkölle olisi markkinoilla enemmänkin kysyntää, joten siksi harva sähköyhtiö kieltäytyy ostamasta. 

Mikä on Lämpö Optimin toimialue?

Lämpö Optimi tekee aurinkopaneeliasennuksia lähes koko Suomen alueella.

Pitääkö ylijäämäsähköstä maksaa veroa?

Ei tarvi. Pientuottajat ovat omakotitaloissa verovapaassa asemassa, samoin taloyhtiöiden osakkaan, kun ovat perustaneet energiayhteisön osakkaiden kesken. Jos ylijäämäsähköä tulee 10kWh sähkön pörssisähkön ollessa keskellä päivää 10 cent/kWh 10kWh x 0,1€/kWh = 1€ 

Mitä eroa on yksi- vai monikidepaneelilla?

Tällä hetkellä valtavirtana on yksikidepaneeli paremman hyötysuhteen takia. Sen aurinkokennot on leikattu yksikiteisestä piikiekosta. Tästä puhutaan myös termillä monokide, joka on taas ihan eri asia kuin monikide.

N- vai P - tyypin aurinkopaneeli?

Aurinkopaneeleiden aurinkokennojen puolijohdemateriaalit ovat saostettuja puolijohteita. N- ja P-tyyppin kennoihin on saostettu erimäärä saostuksia, joilla vaikutetaan sähkön käyttäytymiseen erilaisissa olosuhteissa.  Tätäkin tärkeämpi on kiinnittää huomiota paneelin tuottotakuihin ja materiaalitakuihin.