Lämpöverkon pattereiden uusiminen säästää energiaa

14.12.2022

Lämpöverkon vanhat patterit ja lämmänsiirto putket ovat ikääntyessään uusimisen tarpeessa. Lämmitysenergian säästö on mahdollinen 5-25% uusimalla vanhat ruostuneet ja hapettuneet patterit ja putket. Ikääntyessään putket aiheuttavat merkittävän vesivahinkoriskin.

Miten energian säästö on mahdollista lämpöverkon uusimisella?

Vesikiertoisen patterijärjestelmän lämmönlähteenä on usein öljy-, vesi-ilma-, maalämpö- tai sähkökattila. Lämmönlähteen jälkeen lämmönsäätöventtiili huolehtii järjestelmään lähtevän veden oikean lämpötilan yleensä automaattisesti tai vanhemmissa järjestelmissä manuaalisesti. Mikäli lämpöpatterijärjestelmän paluukierto on liian kylmää automatiikka nostaa menolämpötilaa suuremmaksi. Mitä suurempi lämpöverkkojärjestelmän menovesilämpötila on, sitä suurempi on tehohäviö eli energia haihtuu ”harakoille”. 

Putket rakenteissa

60-90-luvun talojen patterijärjestelmien putket ovat menneet hyvin tyypilliseti rakenteiden sisällä. Rakenteiden sisällä olevat putket on eristetty sanomalehdillä, villoilla ja erilaisilla kankailla. Lämpöenergia häviää tällöin osoittain rakenteisiin ennen kuin se saavuttaa lämmön luovutukseen tarkoitetun lämpöpatteriradiaattorin. Ikääntyessään putket ja patterit sakkautuvat tai ruostuvat lähes umpeen, joten virtaaman estyessä tarvitaan entistä suurempi lähtölämpötila lämmönlähdekattilalta. Uusiutuvalla energialla toteutettu lämmöntuotto esimerkiksi maalämmöllä tai vesi-ilmalämpöpumpulla ei kykene tuottamaan energiatehokkaasti niin suuria lämpötiloja kuin patterijärjestelmä vaatisi. Näin ollen Lämmönlähteet käyttävät lisäsähkövastuksia tuottamaan lisälämpöä. 

Hyvin eristetyssä lämpökattilassa veteen siirretty energia ei kuluta energiaa, mutta rakenteisiin tai ilmaan sidottu lämpöenergia haihtuu nopeasti. Näin ollen nykyaikaiset tarkat patteritermostaatit ylläpitävät sisälämpötilan tasaisena eikä energiaa kulu lämpötilan nostamiseen.

 

Alhaalla kuvassa on vuonna -1979 valmistunut ja 2021 purettu omakotitalo, joka sai purkutuomion laajojen korteusvauriovahinkojen takia. Lämpöpatteriputket tyypillisesti kostuneissa villaeristyksissä hiekkaa vasten.

Lämpöverkkoasiantuntijan kartoituksessa voidaan tutkia putkien ja pattereiden kunto, sekä selvittää mahdollinen energian säästö järjestelmän päivityksen ansiosta.

Pyydä maksuton putkikartoitus

Lähetä meille viestiä alla olevalla lomakkeella, niin otamme teihin mahdollisimman pian yhteyttä ja sovimme ajankohdan maksuttomalle putkikartoitukselle

Voitte myös soittaa suoraan 044 9747251

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Pyydä maksuton viemärikuvaus

Lähetä meille viestiä alla olevalla lomakkeella, niin otamme teihin mahdollisimman pian yhteyttä ja sovimme ajankohdan maksuttomalle viemärikuvaukselle markkinoiden parhaimmalla kuvaustekniikalla.

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Rekisteriseloste