Kuinka usein lämpöverkkoremontti tulisi tehdä?

10.6.2024

Lämpöverkkoremontti on tärkeä osa kiinteistön kunnossapitoa ja energiatehokkuuden parantamista. Mutta kuinka usein tällainen remontti tulisi tehdä? Tämä kysymys askarruttaa monia kiinteistönomistajia, ja vastaus riippuu useista tekijöistä, kuten putkiston iästä, materiaalista ja käytöstä. Tässä artikkelissa käymme läpi, milloin lämpöverkkoremontti on ajankohtainen ja mitä se pitää sisällään.

Lämpöverkon kunnon arviointi

Ensimmäinen askel lämpöverkkoremontin tarpeen arvioinnissa on nykyisen järjestelmän kunnon tarkastaminen. Tämä voidaan tehdä asiantuntijan suorittamalla kartoituksella, jossa tutkitaan putkien ja pattereiden kunto. Kartoituksessa voidaan myös selvittää mahdolliset energiansäästömahdollisuudet järjestelmän päivityksen ansiosta.

Vanhemmissa, 60-90-luvun taloissa putket ovat usein rakenteiden sisällä ja eristetty sanomalehdillä, villoilla tai erilaisilla kankailla. Tällaiset eristysratkaisut eivät ole enää nykyaikaisia ja voivat johtaa lämpöenergian häviämiseen rakenteisiin ennen kuin se saavuttaa patterit. Ikääntyessään putket ja patterit voivat myös sakkautua tai ruostua lähes umpeen, mikä heikentää virtaamaa ja vaatii suurempia lähtölämpötiloja lämmönlähteeltä.

Putkiston ikä ja materiaalit

Putkiston ikä on yksi merkittävimmistä tekijöistä, joka vaikuttaa lämpöverkkoremontin tarpeeseen. Yleisesti ottaen, jos putkisto on yli 30 vuotta vanha, se alkaa olla remontin tarpeessa. Vanhemmat putket, erityisesti metalliset, ovat alttiimpia korroosiolle ja muille vaurioille, jotka voivat johtaa vuotoihin ja energiahäviöihin.

Nykyään käytetään usein muoviputkia, jotka ovat kestävämpiä ja vähemmän alttiita korroosiolle. Kuitenkin myös muoviputket voivat ajan myötä haurastua ja vaatia vaihtoa. Siksi on tärkeää seurata putkiston kuntoa säännöllisesti ja tehdä tarvittavat korjaukset ajoissa.

Energiansäästö ja ympäristöystävällisyys

Lämpöverkkoremontti ei ole pelkästään putkiston uusimista, vaan se tarjoaa myös mahdollisuuden parantaa kiinteistön energiatehokkuutta. Uusiutuvalla energialla toteutettu lämmöntuotto, kuten maalämpö tai vesi-ilmalämpöpumppu, ei kykene tuottamaan energiatehokkaasti niin suuria lämpötiloja kuin vanhat patterijärjestelmät vaatisivat. Tällöin lisälämmönlähteet, kuten sähkövastukset, voivat kuluttaa paljon energiaa.

Hyvin eristetyssä lämpökattilassa veteen siirretty energia ei kuluta energiaa, mutta rakenteisiin tai ilmaan sidottu lämpöenergia haihtuu nopeasti. Nykyaikaiset tarkat patteritermostaatit ylläpitävät sisälämpötilan tasaisena, mikä vähentää energian kulutusta ja parantaa asumismukavuutta.

Remontin ajoitus ja kustannukset

Lämpöverkkoremontin ajoitus on tärkeä tekijä, joka vaikuttaa sekä kustannuksiin että kiinteistön käyttöön. Remontti kannattaa ajoittaa sellaiseen ajankohtaan, jolloin kiinteistön käyttö on vähäisempää, esimerkiksi kesäaikaan. Tämä vähentää remontin aiheuttamaa häiriötä ja mahdollistaa sujuvamman toteutuksen.

Kustannukset vaihtelevat suuresti riippuen remontin laajuudesta, käytettävistä materiaaleista ja työn määrästä. On tärkeää pyytää useita tarjouksia ja vertailla niitä huolellisesti. Me Lämpö Optimi Oy:ssä tarjoamme maksuttoman putkikartoituksen, jonka avulla voimme arvioida remontin tarpeen ja kustannukset tarkasti.

Yhteenveto

Lämpöverkkoremontti on tärkeä investointi, joka parantaa kiinteistön energiatehokkuutta ja asumismukavuutta. Remontin tarve riippuu putkiston iästä, materiaalista ja kunnosta. Säännöllinen kunnon tarkastaminen ja asiantuntijan suorittama kartoitus auttavat arvioimaan remontin ajankohtaisuuden.

Energiansäästö ja ympäristöystävällisyys ovat tärkeitä tekijöitä, jotka kannattaa ottaa huomioon remonttia suunniteltaessa. Uusiutuvalla energialla toteutettu lämmöntuotto ja nykyaikaiset patteritermostaatit voivat merkittävästi vähentää energian kulutusta.

Me Lämpö Optimi Oy:ssä olemme sitoutuneet tarjoamaan asiantuntevaa palvelua ja laadukkaita ratkaisuja lämpöverkkoremontteihin. Ota yhteyttä ja pyydä maksuton putkikartoitus, niin autamme sinua arvioimaan remontin tarpeen ja suunnittelemaan parhaan mahdollisen ratkaisun kiinteistöllesi.

Pyydä maksuton viemärikuvaus

Lähetä meille viestiä alla olevalla lomakkeella, niin otamme teihin mahdollisimman pian yhteyttä ja sovimme ajankohdan maksuttomalle viemärikuvaukselle markkinoiden parhaimmalla kuvaustekniikalla.

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Rekisteriseloste