Käyttövesiputkien käyttöikä: Yleisimmät kysymykset

17.6.2024

Käyttövesiputkien käyttöikä on aihe, joka herättää monia kysymyksiä niin omakotitalojen kuin kerrostalojenkin omistajissa. Putkistojen kunto ja niiden käyttöikä ovat keskeisiä tekijöitä, jotka vaikuttavat kiinteistön arvoon ja asumismukavuuteen. Tässä artikkelissa käsittelemme yleisimpiä kysymyksiä käyttövesiputkien käyttöiästä ja annamme asiantuntijavinkkejä niiden kunnossapitoon.

Mikä on käyttövesiputkien keskimääräinen käyttöikä?

Käyttövesiputkien käyttöikä vaihtelee suuresti riippuen materiaalista, asennustavasta ja käyttöolosuhteista. Yleisesti ottaen kupariputkien käyttöikä on noin 50 vuotta, kun taas muoviputkien, kuten PEX-putkien, käyttöikä voi olla jopa 50-100 vuotta. Teräsputket, joita käytettiin laajalti ennen 1970-lukua, voivat kestää 20-50 vuotta, mutta ne ovat alttiita korroosiolle ja tukkeutumiselle.

On tärkeää huomata, että nämä luvut ovat keskiarvoja ja todellinen käyttöikä voi vaihdella. Säännöllinen huolto ja tarkastukset voivat merkittävästi pidentää putkiston käyttöikää. Esimerkiksi Lämpö Optimi Oy:n asiantuntijat suosittelevat putkistojen säännöllistä tarkastusta ja huoltoa, jotta mahdolliset ongelmat voidaan havaita ja korjata ajoissa.

Mitkä tekijät vaikuttavat käyttövesiputkien käyttöikään?

Käyttövesiputkien käyttöikään vaikuttavat monet tekijät, kuten:

 • Putkimateriaali: Kupari, muovi (PEX, PVC) ja teräs ovat yleisimpiä materiaaleja, joilla on erilaiset käyttöiät ja ominaisuudet.
 • Asennustapa: Oikein asennetut putket kestävät pidempään. Virheellinen asennus voi johtaa vuotoihin ja ennenaikaiseen kulumiseen.
 • Veden laatu: Kova vesi ja korkea mineraalipitoisuus voivat aiheuttaa korroosiota ja tukkeutumista.
 • Käyttöolosuhteet: Lämpötilan vaihtelut, paine ja mekaaninen rasitus vaikuttavat putkien kestävyyteen.

Me Lämpö Optimi Oy:ssä korostamme, että säännöllinen huolto ja tarkastukset ovat avainasemassa putkiston käyttöiän pidentämisessä. Ammattilaisen suorittama tarkastus voi paljastaa piileviä ongelmia, jotka voivat lyhentää putkiston käyttöikää.

Milloin käyttövesiputket tulisi uusia?

Käyttövesiputkien uusiminen on ajankohtaista, kun putkiston ikä lähestyy sen arvioitua käyttöikää tai kun havaitaan merkkejä kulumisesta ja vaurioista. Yleisiä merkkejä, jotka viittaavat putkiston uusimistarpeeseen, ovat:

 • Toistuvat vuodot ja korjaustarpeet
 • Vedenpaineen lasku
 • Veden värimuutokset tai epämiellyttävä haju
 • Korroosion merkit, kuten ruosteiset putket

Jos havaitset näitä merkkejä, on suositeltavaa ottaa yhteyttä ammattilaiseen, joka voi arvioida putkiston kunnon ja suositella tarvittavia toimenpiteitä. Lämpö Optimi Oy:n asiantuntijat ovat valmiita auttamaan putkiston tarkastuksessa ja uusimisessa.

Kuinka voin pidentää käyttövesiputkien käyttöikää?

Käyttövesiputkien käyttöikää voidaan pidentää useilla toimenpiteillä:

 • Säännöllinen tarkastus: Ammattilaisen suorittama tarkastus voi paljastaa piileviä ongelmia ja estää suurempia vaurioita.
 • Veden laadun parantaminen: Vedenpehmennin voi vähentää korroosiota ja tukkeutumista aiheuttavien mineraalien määrää.
 • Oikea käyttö: Vältä äkillisiä paineenmuutoksia ja liian kuuman veden käyttöä, jotka voivat rasittaa putkistoa.
 • Huolto ja korjaukset: Pienet vuodot ja vauriot tulisi korjata heti niiden havaitsemisen jälkeen.

Me Lämpö Optimi Oy:ssä tarjoamme kattavia huolto- ja tarkastuspalveluja, jotka auttavat pidentämään putkiston käyttöikää ja varmistamaan sen moitteettoman toiminnan.

Yhteenveto

Käyttövesiputkien käyttöikä on monien tekijöiden summa, ja sen pidentäminen vaatii säännöllistä huoltoa ja tarkastuksia. Oikein asennetut ja hyvin huolletut putket voivat kestää vuosikymmeniä, mutta on tärkeää olla tietoinen putkiston kunnosta ja ryhtyä tarvittaviin toimenpiteisiin ajoissa. Lämpö Optimi Oy:n asiantuntijat ovat valmiita auttamaan kaikissa putkistojen huoltoon ja uusimiseen liittyvissä kysymyksissä.

Toivomme, että tämä artikkeli on tarjonnut hyödyllistä tietoa käyttövesiputkien käyttöiästä ja auttanut vastaamaan yleisimpiin kysymyksiin. Jos sinulla on lisää kysymyksiä tai tarvitset apua putkiston tarkastuksessa, älä epäröi ottaa yhteyttä meihin.

Pyydä maksuton viemärikuvaus

Lähetä meille viestiä alla olevalla lomakkeella, niin otamme teihin mahdollisimman pian yhteyttä ja sovimme ajankohdan maksuttomalle viemärikuvaukselle markkinoiden parhaimmalla kuvaustekniikalla.

 • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Rekisteriseloste