Aurinkopaneelien invertterin asennuspaikan valinta

10.5.2023

Aurinkopaneelien invertterin asennus sisälle on monen toivomus. Paloturvallisuus – ja hyötysuhdeasiat huomioonottaen tämä ei ole välttämättä kaikkein järkevin tapa. 

Aurinkopaneelien invertterin asennus ulos on suositeltavaa

Ulos asennettavat aurinkoinvertterit on luokiteltu vähintään IP65 luokkaan. Käytännössä invertteriin voi kohdistua rankkasade ilman, että invertteri vahingoittuu millään tavalla tai hienojakoinen pöly pääsisi laitteen sisään. Invertteri asennetaan talon pohjoispuolelle tai varjoiselle sivulle niin, että siihen ei kohdistu suoraa auringon paistetta pitempään. Tällöin aurinkoinvertteri on hyvin tuulettuvassa tilassa, jolloin invertteri ei ylikuumene. Ulos asennettaessa turvakytkin voidaan sijoittaa invertterin viereen, joten turhilta rei`iltä ulkoseinään vältytään.

Aurinkoinvertterin asennusta sisälle kannattaa arvioida ammattilaisen toimesta

Paloturvallisuusviranomaiset ja TUKES varoitellut aurinkovoimaloiden aiheuttamista tulipaloriskeistä. Moni huomio kiinnittyy sähkömiehen asennuksiin ja siihen minne ja miten ne on toteutettu. Esim. ulos asennettavan invertterin taakse laitetaan palosuojalevy mahdollisen laitevian varalta. Sisätiloissa tekninen tila voi joissakin tapauksissa olla riittävän paloluokiteltu tila EI30.

Sisätiloista ei yleensä löydy riittäviä turva- ja tuuletusetäisyyksiä, mitä valmistaja edellyttää. Mahdollisen laitevian yhteydessä laitevalmistaja voi vedota huonosti tuulettuvaan asennuspaikkaan. Aurinkoinvertteri tuottaa hukkalämpöä pienen lämmityspatterin verran hyvillä sähkötuoton aikana, jolloin muutenkin on lämmintä sisätiloissa. Invertteri alkaa kuumetessaan myös rajoittaa huipputehoa. Sähkön siirtoyhtiön huoltotöiden varalta erillinen laitteiston turvakytkin on sijoitettava ulkoseinälle, joka tarkoittaa johdon vetämistä sisäkeskukselta ulos ja ulkoa sisälle, vaikka invertteri sijaitsisi sähkökeskuksen vieressä sisällä. Katolta tulevat paneelijohdot kuljetetaan ulkoseinällä olevalle erilliselle DC-turvakytkimelle(vaikka invertterillä olisi oma tasasähköpuolen turvakytkin intekroituna) ja taas ulkoseinään porataan lämmön vuotoreikiä paneelijohdoille, kun ne pitää viedä sisälle. Jokainen ylimääräinen liitos ja komponentti on paloturvallisuusriski.

Invertterin asentaminen sisään aiheuttaa lisätyökustannuksia suhteessa ulkoasennukseen.

Jos kuitenkin varastosta, hallista tai teknisestä tilasta löytyisi hyvin ylimääräistä tilaa, ota yhteyttä aurinkoasiantuntijaamme, niin kurkataan hyvä paikka laitteistolle!

– Lämpö optimin sähkötöiden johtaja

Pyydä maksuton kartoitus

Aurinkosähkön asiantuntijamme auttaa oikean aurinkosähköratkaisun valinnassa omakotitaloon.

Aloita soittamalla asiantuntijallemme tai laittamalla yhteystietosi alla olevaan lomakkeeseen, niin annamme tarkan hinnan toteutuksesta ja konsultoimme oikean paketin valinnassa!

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Pyydä maksuton viemärikuvaus

Lähetä meille viestiä alla olevalla lomakkeella, niin otamme teihin mahdollisimman pian yhteyttä ja sovimme ajankohdan maksuttomalle viemärikuvaukselle markkinoiden parhaimmalla kuvaustekniikalla.

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Rekisteriseloste